ŁÓDZKA GESSLEROZA

Magdy Gessler nikomu nie trzeba przedstawiać. Słynna na całą Polskę restauratorka znana jest przede wszystkim z programu “Kuchenne rewolucje”, w którym próbuje ratować upadające w całym kraju restauracje już od 8 lat. Do Łodzi zawitała ponad 10 razy, jednak nie wszystkie restauracje, w których były przeprowadzone rewolucje mogą pochwalić się dobrą kuchnią. Gdzie więc warto udać się z rodziną na niedzielny obiad? Przeczytajcie artykuł, a wszystko będzie jasne.

Na dobry początek… Kiełbaska

Pierwszym lokalem do którego warto zajrzeć jest Gorąca Kiełbasiarnia, specjalizująca się jak sama nazwa wskazuje – w kiełbasach. Warto spróbować Białej od Wieśka – parzonej, ręcznie masowanej kiełbasy, podawanej ze świeżym chlebem, chrzanem i musztardą. Na ogromną pochwałę zasługuje również Smażona Kiełbasa w Szyszkę, podawana ze świeżym pieczywem, ogórkiem kiszonym, chrzanem i musztardą. Jednak oferta restauracji nie ogranicza się tylko do kiełbas. Można tu zjeść pyszny rosół domowej roboty, zalewajkę, ale na uznanie zasługuje przede wszystkim Solianka, zupa – gulasz, przyrządzana według przepisu Magdy Gessler. Restauracja znajduje się na ul. Głowackiego 5/5A. Nic tylko palce lizać!

1

Polska Czarnogóra

Dzięki Magdzie Gessler łodzianie mogą pochwalić się dobrą restauracją serwującą dania kuchni bałkańskiej. Montenegro, znajdujące się przy ul. Wólczańskiej 51 oferuje klientom najpopularniejsze dania tamtego rejonu, a składniki są sprowadzane prosto z Czarnogóry, by można było cieszyć się prawdziwym smakiem potraw. Menu restauracji jest dosyć obszerne i żeby spróbować wszystkich dań, potrzebnych jest co najmniej kilka wizyt. Najwięcej dań przyrządzanych jest na bazie wieprzowiny i jagnięciny – najpopularniejsze rodzaje mięs na bałkanach. Warto na dobry początek spróbować zup. Obowiązkową pozycją degustacji jest BELA KISJELA ĆORBA (biała zupa, wg przepisu Gessler) oraz RIBLJA czyli zupa rybna. Z dań rybnych warto skosztować okonia morskiego, natomiast z mięsnych warto skusić się na Grillowaną polędwicę wołową, serwowaną z sosem pieprzowym, warzywami grillowanymi i domowymi frytkami. Na zwieńczenie posiłku i osłodę życia Baklava czyli bałkańskie ciasto z orzechami. Restauracja jednak do najtańszych nie należy, więc trzeba liczyć się z tym, że  portfel po wizycie zostanie nieco uszczuplony.

2

Miło, swojsko, kolorowo

Kolejnym punktem na mapie, do którego warto się udać po odwiedzinach Magdy Gessler są Kolorowe Gary. Jednak żeby zjeść tam dobry posiłek, trzeba odwiedzić Rąbień, a sam lokal znajduje się przy ul. Pańskiej 4. Restauracja specjalizuje się w kuchni polskiej, jednak potrawy serwowane w tym miejscu, nie należą do tych z barów mlecznych. Znajdziemy tu chociażby gicz jagnięcą, smażonego pstrąga czy królika duszonego podawanego z puree z zielonego groszku, musem marchewkowym oraz z sosem śmietanowym z dodatkiem białego wina. Jednak jeżeli ktoś odwiedza to miejsce po raz pierwszy, warto spróbować dań polecanych przez samą Magdę Gessler. Mnie jako maniakowi zup bardzo smakuje prawdziwkowa, podawana z kaszą pęczak. Natomiast w ramach drugiego dania pozycją obowiązkową jest kaczka, faszerowana cielęciną i wątrobą gęsi. Całość podawana jest z kluseczkami półfrancuskimi oraz zasmażanymi buraczkami.

3

W najbliższym czasie na mojej mapie łódzkich restauracji, jako pozycja obowiązkowa, widnieje Trattoria Bandiera Italiana, serwująca dania kuchni włoskiej. Jest to przy okazji ostatni łódzki lokal, w którym Magda Gessler przeprowadziła kuchenną rewolucję. Mam nadzieję, że jak tylko uda mi się odwiedzić to miejsce, dane mi będzie spróbować prawdziwej włoskiej pizzy.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s