CO NA KOLACJĘ? -KANAPKI!

Często nie przywiązujemy dużej wagi do różnorodności naszych posiłków, szczególnie kolacji. Rutynowo, zmęczeni wracamy do domu i co robimy? Kanapki. Dlaczego? Bo szybko, bo można się zapchać, bo wydaje nam się, że jak raz położymy szynkę zamiast sera to jesteśmy innowacyjni. Hmm… Nie.

Odwróćmy sytuację – wracasz do domu, ale bierzesz się w garść i poświęcasz 15 do 20 minut na przyrządzenie czegoś na ciepło – pożywnego i smacznego. Czas krojenia warzyw na kanapkę zamień na wyjęcie patelni i pokrojenie warzyw na….

SZAKSZUKĘ

Odkąd poznałam tę potrawę, robię ją co najmniej raz w tygodniu. Można dowolnie ją modyfikować, wedle swojego uznania.

Czego potrzebujemy?
(Porcja dla dwóch osób)
– 2 jajka
– łyżka oliwy
– 1/2 łyżki masła lub oliwy
– pomidory w puszczce
– 2 świeże pomidory
– 1 cebula/czosnek
– przyprawy, opcjonalnie: pieprz, sól, trawa cytrynowa, curry, czosnek, zioła
– opcjonalnie inne warzywa, ja dodaje: fasole czerwoną i szpinak i paprykę.

Warzywa myjemy, kroimy w kostkę. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Kiedy warzywa się zeszklą, dodajemy pomidory w puszce. Przyprawiamy.  Na sam koniec rozbijamy dwa jajka, patelnię przykrywamy. Czekamy kilka minut, do momentu, w którym białka jajek zetną się. Można podawać ze świeżą bazylią i pieczywem.

szak

PIZZĘ NA PODPŁOMYKU

Dla fanów domowej pizzy, którym nigdy nie chce się czekać, aż wyrosną drożdże i piekarnik się nagrzeje. Upieczenie podpłomyka trwa zaledwie chwilę.

Składniki na ciasto (2 pizze):
– 170 gram mąki pszennej
– 120 ml ciepłej wody
– szczypta soli
– zioła

Dodatki według uznania, ja stosuję: mozzarellę, pomidorki, szynkę, bazylię, sos pomidorowy.

Co dalej?
Do mąki dodajemy sól, zioła i wodę. Mieszamy, dopóki mąka nie pochłonie wody. Można dodać pół łyżeczki oliwy. Wyrabiamy ciasto. Następnie dzielimy je na dwie części. Podsypujemy mąką i formujemy kształt pizzy. Podpłomyk podsmażamy na lekko rozgrzanej patelni ok. 1,5 minuty z każdej strony. Na podsmażone ciasto nakładamy sos i składniki. Wkładamy do piekarnika, rozgrzanego do 190°C. 15 minut i gotowe.
Istnieje też opcja bez smażenia, którą często stosuję – piekarnik rozgrzewam wtedy do 200-220 stopni i piekę dopóki się nie zarumieni.

PS.: Łatwą przypalić podpłomyka, dlatego lepiej mieć go na oku.

pizza

JAJECZNICĘ W MUFFINCE 

To jeden z moich ulubionych przepisów. Świetnie sprawdza się na imprezach. Plusem jest również to, że można przygotować je wcześniej i zabrać do pracy lub na uczelnię.

Składniki (przepis dla dwóch osób):
– foremki na muffinki
– 4 jajka
– 1 papryka
– 1 cebula
– 1/3 szklanki startego sera
– przyprawy, opcjonalnie: sól, pieprz, zioła prowansalskie, czosnek

Warzywa myjemy. Kroimy w kostkę. Mieszamy z przyprawami, wbijamy jajka. Całość mieszamy. Masę wykładamy do foremek. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) i pieczemy przez ok 20 minut/dopóki nie zetną się jajka.

muf

No spróbuj, a pokochasz.
Smacznego!

Źródła: kuchnia.wp.plfacebook.plzchatynakoncuwsi.pl

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s