MIŁOŚĆ OD KUCHNI

„Dobra kuchnia jest jak muzyka, która ma smak.”
Gusteau

Czym jest gotowanie? Mógłbyś powiedzieć, drogi czytelniku, że tylko wrzucaniem składników do garnka i czekaniem, aż to, co dodałeś, nabierze jakiegoś smaku, że jest to czymś długotrwałym, nudnym, na co nie warto tracić czasu.

Dla mnie to coś znacznie więcej. Gotowanie jest momentem, w którym mogę wyrazić siebie, pokazać na talerzu, co gra mi w duszy. Przyrządzanie potraw jest niczym projektowanie. W modzie trzeba wiedzieć, jakie kolory można ze sobą łączyć, jakie buty zestawić z danym strojem. Tak samo i w gotowaniu trzeba wiedzieć, jakie składniki do siebie pasują, co zrobić, żeby jeden smak nie przyćmił drugiego i żeby wszystko, co wyłożymy na talerz idealnie ze sobą współgrało, tworząc prawdziwą symfonię smaków.

Co ważne, kiedy przyrządzam jakieś danie, nigdy nie robię tego dla siebie. Zawsze gotuję dla innych, gdyż tylko wtedy sprawia mi to prawdziwą przyjemność i ma to sens. Nie chodzi tu o pochlebstwa czy komplementy, ale o widok, kiedy całe jedzenie znika z talerza, o radość i uznanie na twarzach współbiesiadników. Świadomość, że komuś smakuje, jest tym, co napędza mnie do dalszego gotowania i chęci powrotu do kuchni.

Nie wiem, czy wiesz, drogi czytelniku, ale poprzez gotowanie można podbić nie tylko żołądek, ale i serce drugiej osoby. Powiedzenie “przez żołądek do serca” jest bardziej prawdziwe niż cokolwiek innego. Spróbujcie sami. Chłopaki, podoba wam się jakaś dziewczyna, ale nie wiecie jak ją oczarować? Dziewczyny, podoba wam się jakiś fajny chłopak, ale nie wiecie, jak go urzec? Zaproście tę osobę na kolację, a zobaczycie, że będzie wasza. Warunek jest jednak jeden. Musicie sami przygotować posiłek. Nie musi to być nic wykwintnego, grunt, by danie było robione z sercem, starannością i wiarą. Jeżeli tak będzie, zobaczycie, że stworzycie prawdziwe arcydzieło, a wasza druga połówka doceni to bardziej niż najdroższą biżuterię czy mecz piłki nożnej oglądany na żywo.

Pamiętam swoje pierwsze danie, jakie zrobiłem dla mojej drugiej połówki. Był to łosoś z talarkami (z cienko pokrojonych plasterków ziemniaków dla niewtajemniczonych). Myślicie pewnie “łosoś… ja nawet nie umiem ugotować jajka na miękko”. Spoko, ja też nie zawsze potrafię. Wbrew pozorna to dość trudna sztuka, aby wyszło idealne. Częściej wychodzi mi na twardo, niż takie, jakie powinno (nie wiem czy wiecie, ale istnieje aplikacja do idealnego ugotowania jajka?). Wracając do tematu. Łosoś jest szlachetną rybą i nie trzeba wiele, żeby wyszedł pyszny. Jest na tyle delikatny, jak i wyrazisty, że wystarczy mieć w lodówce jedynie kawałek cytryny. Poza tym jest mało kaloryczny, więc nie trzeba się martwić, że przez cały dzień nie będzie można zjeść nic więcej z powodu diety… Oczywiście jest wiele sposobów na jego przyrządzenie, jednak klasyka zawsze smakuje najlepiej, a przynajmniej mnie smakuje najbardziej w takim wydaniu.

Przepis na sukces

Składniki:

  • łosoś norweski
  • cytryna
  • cebula
  • sos sojowy
  • sól
  • pieprz
  • ziemniaki
  • folia aluminiowa

Przygotowanie:
Łososia dokładnie myjemy, następnie zeskrobujemy z niego łuski. Z obu stron posypujemy solą i pieprzem i zostawiamy na 15 minut.

Bierzemy cytrynę i kroimy trzy plasterki, które układamy na folii aluminiowej. Na plasterki cytryny, kładziemy łososia, którego polewamy dwiema łyżeczkami sosu sojowego.

Kroimy cebulę w krążki i przykrywamy nimi łososia. Tak przygotowaną rybę szczelnie owijamy celofanem i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na 20 min.

W międzyczasie przyrządzamy talarki. Ziemniaki kroimy w krążki, wrzucamy na głęboki, gorący olej i smażymy do zarumienienia. Kiedy minie 20 min od wstawienia łososia, rozchylamy folię aluminiową i pieczemy jeszcze przez 5 min. Do tak przyrządzonego łososia można przygotować sałatkę ze świeżych warzyw.

Smacznego!

close-up-cooking-dinner-46239

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s